Technology

WiFi Hot Spot i javna mjesta. Koju opremu koristiti?

WiFi odnosno internetska veza je danas neophodna stavka u našem životu. Često posjećujemo razne barove, restorane, trgovine i javna mjesta gdje pretražujemo WiFi vezu kako bi mogli bezbrižno surfati. Želimo vam navesti da klasični modemi, accespointi i routeri nisu dovoljni za javna mjesta, pa se samim time koristi kako mi kažemo profesionalna oprema. Ta oprema je čak 3 i više puta skuplja od obične, a što se ona razlikuje od komercijalne tj obične idemo navesti:

  1. Profesionalna oprema za široke mase tipa routerboard je potreban kao glavni mozak kompletne mreže, kao i glavna snaga kompletne mreže u objektu. Routerboard je srce, žila kucavica kompletne mreže, a radi na taj princip da svakom korisniku daje posebnu i unikatnu IP adresu te putem te IP adrese pušta internetsku vezu. Kod routerboarda se može ograničiti brzina te veze, kao i vrijeme te veze, te možete samim time limitirati svakog korisnika po vlastitoj volje. Čak možete blokirati streaminge, određene video stranice, određene druge stranice, pornografiju, gaming i ostalo
  2. Modem. Modem je uređaj koji uspostavlja vezu putem optike, dsl-a ili drugog bežičnog ili žičnog prijema. Njegova funkcija je povezivanje s ISP odnosno s pružateljom usluga, te on sam ima svoju unikatnu IP adresu prema ISP te se razlikuje od lokalne LAN IP koje ste dobili od modema ili routerboarda. Pošto kod većine ISP se dobiva klaični modem koji nema jake specifikacije, poveziva se s routerboardom putem LAN veze da bi mogao opslužiti 50, 100, 200 ili pak 1000 ljudi.
  3. WiFi antene odnosno signali zavise od samog kako smo naveli routerboarda. WiFi odašiljači guraju ono što im daje routerboard ili modem kroz vezu. Jačina signala zavisi od samih antena u odašiljaču, do jačine tih antena, do standarda kojeg imaju kao i samih prepreka zidnih, drvenih, gipsanih. Danas je u trendu WiFi 6 odnosno 6 Ghz. Kroz njeg dobivate veći protok, ali je jačina signala veoma mala. Za jači signal svakako ide 2.4 Ghz, ali samim time je manji protok.
  4. DHCP server je server koji spaja na sebe sve uređaje. Svaki uređaj je uredno registriran te dobiva unikatnu IP različitu od ostalih. DHCP regulira sadržaj prema vama, jel bio otvoren ili limitiran odnosno ograničen.

Nemojte se zavaravti i kupovati na vlastitu odgovornost uređaje. Već pozovite nas i mi ćemo vam ponuditi BEST BUY ponudu, koja će odgovarati vašim potrebama i vašem financijskom stanju kako bi vam riješili problem s vezom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button