Kupujete novi TV, a ne znate što znače pojedine oznake

Mnogi od nas s vremenom mjenjaju stari TV, žele kupiti novi TV a ne znaju što kupiti jer ih zbunjuju neke oznake na TV. Pa ćemo vam pomoći kako odabrati TV i da imate mogućnost bez resivera imati aplikaciju na TV za naše usluge.

Za nas je potrebno da je operativni sustav odnosno program u televizoru pogodan za instalaciju pojedinih aplikacija. Recimo Samsung TV, Sony TV, LG TV su kompatibilni s nama. Godina proizvodnje tih televizora od 2017 je kompatibilna. Na njima postoji aplikacija koja može vam poslužiti da instalirate aplikaciju za naše usluge.

Televizori tipa Grunding, Telefunken, Toshiba, Hisense, Panasonic, Philips, JVC, Vivax itd su polovično u tom smislu podobni. Zašto? Neki od njih imaju svoj vlastiti operativni sustav, koji nema ništa korisno da bi mogli instalirati aplikaciju za naše usluge. Recimo Hisense ima android sustav, ali je zatvoren i zove se VIDAA. Iako je android na njemu ne možete ništa instalirati korisno. Tako je i kod nekih marki TV koji su razvijali svoj operativni sustav. Platili ste TV 600 EUR a ne može se instalirati ništa da bi mogli konzumirati naše usluge. Ono je što ne možete pogriješiti trenutno LG, SONY, SAMSUNG ili bilo koja marka s operativnim sistemom Android koji posjeduje GOOGLE PLAY. Ako niste sigurni konzultirajte se s prodavačem dal navedeni televizor ima GOOGLE PLAY USLUGE. Ukoliko ima onda možete instalirati sve i svašta.

4K ili UHD

4K definicija se odnosi na visoku kvalitetu slike. Mi kao i ostali nemamo nešto vele sadržaja u 4K. Mada u bliskoj budućnosti će sve više biti 4K filmova, pa i TV kanala. I sad je velika većina na FULL HD i nešto sitno na HD.

LED, OLED, QLED, NANOCELL

Ove 3 definicije znače pozadinsko osvijetljenje slike. Da se sporazumimo LED je 1. inačica, dok su ove ostale poboljšane inačice LEDa. U biti se radi o malim žaruljama koje osvijetljavaju ekran. Recimo velika je razlika u cijeni LED s QLED. Dal vam je potreban QLED to je stvar ukusa. Mada i današnji LED zadovoljava dosta kriterija kod visoko potrebnih stavki kod pojedinaca. Osobno koristim NanoCell to je stepenica više od LED klasičnog i skuplji je TV 15%. Nisam htio kupovati si QLED ili OLED je smatram bacanjem para.

PLAZMA

Plazma skoro više da se i ne proizvodi. Plazma je plinsko osvijetljenje slike s ograničenim vijekom trajanja. Ime plazma je bio sinonim za tanki televizor s početka 2010. Danas su na tržištu zastupljene manje od 3% jer tehnologija je već zastarijela, a LED je daleko jeftiniji i bolji neg plazma.

DVB-T2, DVB-S2, DVB-C

Ovo su oznake za antenski prijem. Prijem slike preko kabelske, klasične antene i satelita. Neki na balkanu imaju resivere za gledanje lokalnih kanala. Kod novog TV morate isključivo imati DVB-T2 ali u codecu 265. Codec 264 nije više kompatibilan. S toga obratite pozornost najviše na 265 i 265+ da to mora biti u specifikacijama televizora.

Back to top button